Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Az iskolaorvos tanácsai az idei írásbeli érettségire

2020-04-28 08:24:00

Kedves Érettségiző Diákjaink! A koronavírus-járvány különleges megpróbáltatás elé állít mindnyájunkat. Szeretnénk, hogy az érettségi vizsgák alatt minél nagyobb biztonságban érezzétek magatokat, sikeresen és jól teljesítsetek. Összegyűjtöttük a fertőzésveszélyt csökkentő legfontosabb óvó-védő rendszabályokat, intézkedéseket, melyeket az alábbiakban olvashattok.  

Mindnyájunk biztonsága érdekében kérjük az együttműködéseteket, és tartsátok be ezeket a szabályokat!

1.    A kockázatok csökkentése érdekében kérjük az érettségizőket, hogy az érettségi kezdetéig maradjanak otthon, ne érintkezzenek másokkal!

2.    A járványügyi okból karanténban lévő tanulók, mivel nem hagyhatják el az otthonukat, az érettségin nem tudnak részt venni. Azoknak sem javasolt az érettségin való részvétel, akik karanténban lévő személlyel közvetlen kapcsolatban voltak az érettségit megelőző két hétben, vagy akut lázas, köhögéssel, hasmenéssel járó betegségük van.  Kérjük, ezt jelezzék az osztályfőnököknek! 

3.    Amennyiben megoldható, az érettségire ne tömegközlekedési eszközzel, hanem egyénileg gyalog vagy személygépkocsival érkezzetek! Egy személygépkocsiban csak az egy háztartában élő személyek tartózkodjanak! 

4.    Kerüljük el a csoportosulást! A vizsgázók iskolába történő beengedése szakaszokban zajlik majd négy kijelölt bejáraton keresztül. A belépésre várakozó diákok egymástól másfél méteres távolságot tartsanak.
5.    A bejáratnál történik a kézfertőtlenítés, a maszkok felvétele és a kesztyűk kiosztása. A kézfertőtlenítés kötelező, a maszk használata kifejezetten ajánlott, a védőkesztyű használata javasolt, amennyiben ez az írásbeli munkát nem zavarja. Belépést követően mindenki a kijelölt teremben foglalja el a helyét.

6.    Minden teremben és a folyosón felügyelő tanároknál is lesz kézfertőtlenítő és papírtörlő, a mosdókban fertőtlenítő kézmosó, papírtörlő, WC papír. Kérjük a higiénés szabályok betartását. 

7.    Iskolánk gondoskodik a termek, eszközök, mellékhelyiségek megfelelő és rendszeres fertőtlenítéséről.

8.    Egy teremben legfeljebb 10 tanuló lesz elhelyezve, ahol az érettségizők között megfelelő, minimum 1,5 méteres távolságot tudunk tartani. 

9.    A termekben folyamatos szellőztetést biztosítunk. 

10.    Az érettségi vizsgát követően a portánál van lehetőség a használt védőkesztyűk leadására. A mosható maszkokat vigyétek haza, még aznap mossátok ki, s másnap ugyanezt használjátok!

11.    Kérjük a csoportosulást mellőzni a vizsgát követően is. Iskolából egyenesen hazautazás javasolt az érkezéshez hasonló módon. 

12.    Még néhány jó tanács a sikeres vizsgához. Kezdjétek a napot könnyű reggelivel, friss zenével. A kávét, energiaitalt mellőzzétek, feleslegesen felpörget. Figyeljetek oda a folyadékbevitelre, vizsga közben is lehet inni vizet, gyümölcslevet. Őrizzétek meg a nyugalmatokat, vizsga előtt egy-két sóhajtás, lazítás elfújja a feszültséget, segíti az összpontosítást!

Sikeres vizsgázást kívánunk mindnyájatoknak!

Dr. Tatai Orsolya iskolaorvos