Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

BIV eredmények (5-7. o. első forduló)

2023-03-13 09:16:00

BIV 2022-23, 5-7. osztályosok első fordulója

EREDMÉNYEK ITT

A Boronkay Informatika Verseny 2022-23. évadjában, az 5-7. osztályosoknak kiírt verseny első fordulójában 201 fő versenyző indult. Az összes versenyző adott be megoldást az elméleti feladatsorra, 172 fő a gyakorlati feladatra is.

Ezzel újabb résztvevői csúcsot döntött BIV, ami azért meglepő, mert a nyolcadikosoknak kiírt versenyen – ahol a dobogósok nagyobb értékű díjazásban részesülnek -, csökkent a résztvevők száma.

Az elméleti feladatsorban a a 3. és az 5. kérdés bizonyult a legnehezebbnek, ezekre mindössze 10-10 fő adott jó megoldást. A 3. kérdésnél a PowerPoint fejlesztői eszköztárát kellett ismerni, ez egy elég specializált funkció, előre látható volt, hogy kevés lesz a helyes válasz, bár, tanári segítséggel meg lehetett volna találni a jó megoldást. Az 5. kérdés helyes megválaszolásához végig kellett (volna) menni az ábrán látható Ms Word táblázat elkészítésén, és jegyezni a feltétlenül használatos táblázateszközöket. A legkönnyebb kérdés a 19. (netes keresőmotorok) és a 21. (a diagram fogalma) volt, ezekre majdnem mindenki helyes választ jelölt be.

A gyakorlati feladatnál érkeztek egészen nagyszerű megoldások, és lényegesen gyengébbek is. Három dolgot értelmeztek a legtöbbször hibásan a versenyzők:

  1. a háttereknek illeszkedniük kellett volna a képekhez;
  2. az időzítést soronként kellett volna megoldani;
  3. a vers szövegét sokan hibásan értelmezték (például rengeteg kísértetet láttunk a „szellem napvilága” részhez illesztve, miközben a kettőnek semmi köze egymáshoz);

Az időzítést azoknak sikerült jól megoldaniuk, akik a képek animációját hozzákötötték valamelyik verssorhoz (nem önállóan animálták a képeket), és közben figyeltek a képanimációk hosszára is! Így el lehetett kerülni a következő dia első sorának késve megjelentetését.