Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Code #LikeABosch Hackaton sikerek

2022-10-27 12:16:00

Megnyertük a #LikeABosch Hackatont, s ezzel 3000+5000 euros nyereményt is!

Kostyál Bálint, Hidvégi János és Kende Zoltán megnyerték a Bosh Hackatont. Hosszú 48 óra fejlesztés volt, de megérte. Az elkészült program képes egy autó holtterét figyelni, és a körülötte közlekedő tárgyak helyzetének becslésére, valamint 3D-s megjelenítésére.
 


"Egy nyári éjszakán kitaláltuk, hogy ki kéne próbálnunk a hackathon műfaját, így 3 fős csapatunkkal jelentkeztünk a Bosch által finanszírozott versenyre. 

A hackaton olyan programozási verseny, mely soránn kiadnak egy feladatot és azt a csapatoknak 24/36/48 óra alatt legjobb tudásuk szerint meg kell oldaniuk. A megoldás módja nem kötött, nincsen elvárt végeredmény. A cél, hogy a zsűrinek minél jobban tetsszen, amit az adott csapat alkotott.


Bár dátum szerint a verseny szeptember 30-án, pénteken kezdődött, azonban a feladatkiírásokat már szerda este közzétették, így akkor el is kezdtük az ötletelést, majd a munkát is. A kihívás a következőképp összegezhető: az autó szenzorai által mért adatokat kellett terepen előforduló objektumoknak megfeleltetni és megjeleníteni. A szenzorok esetünkben 4, a lámpák közelében elhelyezkedő radart, valamint egy, a szélvédő tetején helyet foglaló kamerát jelentettek. A feladat további részeként a közlekedés szereplőit akkor is meg kellett jelenítenünk, amikor azok az autó holtterében tartózkodtak (tehát egyik szenzor sem érzékelte helyzetüket). Ekkor a korábban mért adatok (sebesség, pozíció, gyorsulás) alapján kellett következtetnünk a detektált objektumok aktuális pozíciójára. 

A legnagyobb kihívást azt jelentette, hogy valós tesztelés során kapott adatokkal dolgoztunk, aminek köszönhetően azokkal nem volt éppen egyszerű a munka. Példaként felhozható, amikor a szenzoradatok szerint egy kamion eleje és vége közötti sebességkülönbség 20 km/h volt. Így legalább megtapasztalhattuk, milyen akadályokba ütköznek az adott cég fejlesztői, amikor hasonló feladatra vállalkoznak.


Az előbbiekben említett mérési adatokat a hivatalos megnyitó után, pénteken kaptuk meg, az addig elkészített alkalmazásvázunkat akkor tudtuk a kapott adatokkal feltölteni, a szimulációt minél pontosabban működőre alakítani.


A kihívás harmadik részeként csupán annyi volt a feladatunk, hogy álljunk elő bármilyen innovatív, témába vágó ötlettel. A mi víziónk szerint, ha az autók megosztják egymással az általuk felismert objektumok adatait (például 5G mobilhálózaton keresztül), akkor olyan közlekedési szereplők helyzetéről/közeledtéről is értesülnek, amiket a saját szenzoraik nem érzékelnek. Az ötlet illusztrálására egy rövid animációt készítettünk.


Persze a folyamatnak voltak nehézkesebb szakaszai: volt, amikor egyikünk 6 órányi munkáját kellett ‘kidobni’, mert sehogy sem akart a tetszésünknek megfelelően működni a weboldalon az animáció, amivel a víziónkat szerettünk volna szemléltetni - végül az animációt egy másik program segítségével készítettük el. Máskor pedig egy olyan panel miatt esett a szimuláció képfrissítése 10 fps alá, ami csak az adatokat jelezte ki (viszont azt a rengeteg adatot, amit feldolgoztunk, nem olyan egyszerű ‘csak úgy’ kijelezni’), de mivel mi az animációra gyanakodtunk, mint a probléma forrására, megint pár órácska elment a versenyidőnkből a hiba orvosolására.

A versenyhez hozzátartozik egy videó készítése is a munkánkról. Ez a videó maximum két perc lehetett, tehát a csapatoknak megközelítőleg ennyi idejük volt a bírálás során meggyőzni a zsűrit, hogy amit alkottak, az kiemelkedő. Kisebb nehézség, hogy a videókészítés a munkafolyamat végére maradt, így vasárnap hajnalit 6:30 körül fejeztük be a munkát.

Rövidebb alvás után 13:30-kor értesítettek, hogy bekerültünk a kategória legjobb 4 csapata közé, így prezentálhatjuk a megoldásunkat 14:00-kor, a város egy távolabbi pontján kezdődő záróceremónián. Miközben a helyszín felé haladtunk, gyorsan össze is raktuk a prezentációnkat (már amelyikünk épp nem vezetett). Az előadások után pedig kihirdették az eredményeket. Ennek során derült ki, hogy sikerült a ‘software challenge winner’ és a ‘grand winner’ díjakat is begyűjtenünk. Előbbit a zsűri osztotta ki, utóbbit a zsűri, a mentorok és a versenyzők szavazatai alapján ítélték nekünk.

Kissé kimerítő, de annál intenzívebb és emlékezetesebb volt számunkra október első hétvégéje, ahol számos élménnyel és tapasztalattal lettünk gazdagabbak - no meg egy kis pénzzel is.


A beadott projekt: https://app.hackjunction.com/projects/code-likeabosch-2022/view/63374b4259fe6f004b1cd626?fbclid=IwAR3-46hVA7jeFE_Nrse14UrYj2TljkV1tJ6RNrCaL3WtG15K84D0XCze1PY


A projekt gihub repója: 

https://github.com/jani888/bosch


A videónk: 

https://www.youtube.com/watch?v=iN6Ndy_SE2o


Az alkalmazás (bár az adatok most nincsenek fent a szerveren, szóval nem olyan sok néznivaló van rajta): 

https://likeabosch.netlify.app/

Hidvégi János
Kende Zoltán
Kostyál Bálint

Az örömteli pillanatokról készült képek itt tekinthetők meg.

Gratulálunk a fiúlk sikeréhez!