Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Kihirdették a 2020/2021-es tanév Minősített Tehetséggondozó Műhely ösztöndíjasait

2021-03-01 10:11:00

Ösztöndíjat nyertek a váci VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium tanulói!

Budapest, 2021. február 24. - A Nemzeti Tehetség Központ „Minősített Tehetséggondozó Műhelyek hálózatának támogatása és fejlesztése” projektjének keretében a Közép-Magyarország régióban működő 8 Minősített Tehetséggondozó Műhely 64 kiemelten tehetséges tanulója nyert ösztöndíj-támogatást. A váci VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium 7 tanulója is az ösztöndíjasok között van.

A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően immár második alkalommal lehetett pályázni a Minősített Tehetséggondozó Műhely ösztöndíjra, amelyen a Közép-Magyarország régióban működő MTM-címet viselő iskolák diákjai indulhattak. A váci VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium több tehetséges diákja – Apró Lili, Dolník Máté, Jeney Eszter, Nyerges Zsombor, Saskó Máté, Szabó Dávid Szilárd, Szekeres Ádám György – is pályázott és elnyerte az anyagi támogatással járó ösztöndíjat. A program keretében évről évre egyre több tehetséges fiatal részesül egyéni támogatásban, ösztöndíjban.

A KMR-ben lévő 8 MTM-intézmény – közöttük budapesti, váci, szentendrei, ceglédi és gödöllői iskolák - részére összesen 4.800.000 Ft állt rendelkezésre, a fiatalok támogatására. A 2020/2021-es tanévre szóló pályázaton 64 tehetséges fiatal nyert ösztöndíjat, amely az iskolai tehetséggondozó munka kiegészítéséhez nyújt támogatást a nyerteseknek. Az ösztöndíj 50 ezer és 150 ezer forint közötti összeget jelent, amit a diákok tandíj finanszírozására vagy akár tárgyi eszközök, tan- és szakkönyvek vásárlására is fordíthatnak.
 
A Minősített Tehetséggondozó Műhelyek olyan tehetséggondozó mintaintézmények, amelyek elkötelezettek a szakmai minőség mellett, kiemelten tehetséges tanulók gondozását támogató szakmai csoportjuk és programjuk van, tehetséggondozó tevékenységük dokumentáltan nagy múltra tekint vissza. Az országban összesen 39 MTM-intézmény működik.

A 2019. október 1-jén létrejött Nemzeti Tehetség Központ (NTK) elsődleges feladata a fiatal tehetségek felismerésének segítése, a tehetséggondozás támogatása, emellett közösségépítő és mentoráló szerepet is vállal, kutatásokat végez, szakmai programokat, hazai és Európai Uniós forrásokból finanszírozott projekteket valósít meg. A központ szolgáltatásaival eddig több tízezer fiatal tehetség találkozott, számos képzés, program valósult meg mind a tehetségek, mind az őket támogató szakemberek részére.