Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Kísérletre fel! – Kettős sikert értek el iskolánk diákjai

2022-10-18 10:15:00

Az idei évben harmadjára szervezték meg a Bay Zoltán Kutatóképző Versenyt, amelyre az ország bármely pontjáról nevezhettek a természettudományok iránt érdeklődő diákok csapatai.

Az idei évben harmadjára szervezték meg a Bay Zoltán Kutatóképző Versenyt, amelyre az ország bármely pontjáról nevezhettek a természettudományok iránt érdeklődő diákok csapatai. Intézményünkben két csapat vágott neki a két fordulós tudáspróbának senior kategóriában. Az első fordulóban a Bay Zoltán Kutatóintézet munkatársai által elvégzett, videóra rögzített 10 érdekes kísérletből legalább ötöt kellett dokumentálva elvégezni és beküldeni a csapatoknak. 
 


Majd 2022. szeptember 30-án, a Kutatók éjszakája napján bonyolították le az országos döntőt az intézet területén. A döntőben kvízjátékban kellett helytállniuk a diákjainknak, amelynek kérdései nem korlátozódtak tantárgyhoz kötődő ismeretanyagokra, hanem a napi aktuális hírek, az általános természettudományos műveltség, kémia és a környezetvédelem is terítékre került.
 

 
Csapataink eredményeire igazán büszkék lehetünk!

1. helyezést ért el a Bay-keverők csapata: Bábik Zsófia, Rimár Szonja, Horváth Emese, Ragályi Máté, (12N) Burkódi Mikes, István Ádám, Nagy Boglárka (12A)

2. helyezett lett a Bay-társak csapata: Győrik Viola, Virág Lili, Busai Tamara, Kertész Bori, Irinyi Luca, Holecz Martin, Pátzay Botond. (11K)


Mentor tanár: Fábiánné Kőszegi Erzsébet

A helyezésekért járó díjakat, okleveleket dr Grasselli Norbert, a cég ügyvezető igazgatója adta át a versenyzőknek: az I. helyezett csapat tagjai fejenként egy Lenovo Tab-ot vehettek át, a II. helyezésért csapattagonként egy Xiaomi okosóra volt a jutalom.

 


"Tapasztalataim a Bay-versennyel kapcsolatban


Már a második évem volt versenyzőként ezen a versenyen és azt kell, hogy mondjam, hogy szerintem, ha lehetne, sosem unnám meg. Az egész egy családias hangulatú laza dolog, mégis óriási tétekkel. Itt egyébként a nyert okos órára gondolok, amit haza érkezésem pillanatában magáévá tett a tesóm, mondván, nekem már úgyis van. Számomra hihetetlen, hogy lehet valami ennyire élvezhető, kikapcsolódást nyújtó, aminek benne van a nevében a verseny szó. A hangulat, a légkör, messze nem hasonít semmihez, amiben valaha részem volt. A csapatommal, a „Bay-társakkal” úgy indultunk neki a dolognak, hogy lesz, ami lesz, mi csak szeretnénk jól érezni magunkat. A feladványaink között természetesen rengeteg volt, amiről még soha életünkben nem hallottunk, mi mégsem adtuk fel, minden tőlünk telhetőt megtettünk. Az utolsó pillanatig szerintem mi magunk sem hittük el, hogy lehet ilyen szuper kimenetele a pénteki napunknak. Őszintén azt mondom, hogy nem bántam meg a bele fektetett energiát és azt sem hogy elmentem. Hatalmas élmény, ajánlom mindenkinek, akinek lehetősége van rá, hogy menjen el és próbálja ki. Ezzel egyébként nem csak magatoknak szerezhettek örömet, de tesóitoknak is, ha olyan leleményesek, mint az enyém.  A tanárnőben pedig sosem csalódok, pénteken is anyukánkként állt mellettünk, bíztatott és hitt. Azt gondolom, hogy a második helyezés, amit elértünk, nem csak miattunk van, hanem a Tanárnő hite és mérhetetlen nagy szíve miatt is."             

                       
Győrik Viola 11.K