Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Kisműhold építő verseny

2022-10-25 14:57:00

Október 14-én, pénteken Széles Botond a 11.I osztály tanulója és két vezető klubtársa a MANT (Magyar Asztronautikai Társaság) irodavezetőjével (az oktatási tevékenységért felelős főtitkárhelyettesével) Székely Anna Krisztinával, mint mentorukkal a 10. és 11. évfolyam számára egy izgalmas, középiskolásoknak szóló csapatversenyről tartottak előadást.  

Az érdeklődés és motiváció felkeltésére az eseményen a műszaki osztályoknak beszéltek az űrkutatásról, benne hazánk szerepéről, s előadást hallhattunk a műholdak működéséről. Többek között bemutatták és az előadás után a diákok kézbe is foghatták azt a kisműholdat (Berci-t), amely az előző olaszországi versenydöntő keretében már járt az űrben, s teljesítette feladatát. 

Az előadók részletesen ismertették az Európai Űrügynökség (ESA) által szervezett CanSat versenyt, aminek a nemzeti fordulóját Magyarországon a MANT a BME Kozmosz Szakkollégium és a BME Suborbitals rakétás versenycsapat közreműködésével szervezi.  

A verseny lényege, hogy a csapatoknak egy üdítős doboz térfogatú kisműholdat kell építeniük - ez egy valódi űrmisszió egy 0,33L-es üdítőitalos dobozban. Ennek rendelkeznie kell minden olyan alrendszerrel, amely megtalálható egy igazi műholdban is. Két előre megszabott feladatot kell ellátnia: a hőmérséklet és a légnyomás mérését. A küldetés többi része – és ez az igazi kreatív kihívás - már a csapatokon múlik, saját maguk találják ki az úgynevezett seconday mission-t. A versenyre 3-6 fős csapatok jelentkezhetnek, akiknek szükségük lesz egy segítő mentorra is (tanárra, vagy természettudományokban jártas felnőttre).  


A CanSat verseny célja tehát egy működő műholdmodell 

  • megálmodása 
  • megtervezése 
  • legyártása 
  • tesztelése 
  • felbocsátása igazi rakétával 
  • üzemeltetése 
  • mérések végzése és értékelése 
     

A versenyről információkat a www.cansatverseny.hu oldalon lehet szerezni, s többek között itt lehet jelentkezni is rá.
Jelentkezzetek a versenyre! 

 

Előfordulhat, hogy talán a hallgatóság között ült a jövő néhány magyar űrmérnöke, vagy kutatója! 

További érdekességek elérhetők itt: www.mant.hu

További képek itt

 
Széles Botond 11.I