Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Növendékeink győztek az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyen

2020-04-27 09:26:00

A Kende Zoltán 12. p, Törőcsik József 12. p és Nagy Márton 12. a alkotta csapat megnyerte az OKPV-t (Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny). A téma: Magyarország a II. világháborúban volt. A versenyzők beszámolója:

Első ránézésre tán furcsának tűnhet, hogy mit keresnek egy csapatban az idei matematika és informatika OKTV helyezettjei egy történelmi tematikájú versenyen, de biztosíthatunk mindenkit: nem elnéztük az OKTV jelentkezést, szándékosan indultunk a verseny névrokonán, az OKPV-n is.

Nagy Márton 12.A, Kende Zoltán 12.P, Törőcsik József 12.P

A verseny felépítése nem hasonlít a hagyományos történelemversenyekéhez, az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyen ugyanis nem a lexikális tudáson van a fő hangsúly, hanem különböző történelmi helyzetekre kell – a valóságostól akár teljesen eltérő – megoldást adni, voltaképp mintha az akkori döntéshozók szerepébe képzelnénk magunkat.

A verseny négy fordulóból állt: az első kettő esetében online kellett feldolgoznunk egy-egy problémát, mely során habár néha technikai nehézségekbe ütköztünk, mégis sikerült a régió legjobb csapatai közé kerülnünk. Ezután március első napjaiban került sor Gödöllőn a regionális fordulóra. Ekkor már élőszóban kellett előadnunk a Templomos Lovagrend jövőjével kapcsolatos megoldásunkat, mellyel végül második helyezést értünk el divíziónkban.

A döntőre március 20-án került volna sor, azonban a járványhelyzet felülírta a terveket. Így végül egy bő hónapos csúszással, április 23-24-én rendezték csak meg ezt a fordulót, újfent az online térben. Ez esetben Magyarország második világháborús hadba lépését kellett megvizsgálnunk, melyről aztán egy-egy Zoom-meeting keretében számolhattunk be az elődöntőben és a nagydöntőben is.

Nagy örömünkre – és meglepetésünkre is – szolgált, hogy végül a történészekből és vállalatvezetőkből álló zsűri minket hozott ki győztesnek a versenyből! Sajnos a nyereményünk „valóra váltására” – egy négynapos koppenhágai útra - a járvány miatt egyelőre nem tudjuk, mikor kerülhet sor, azonban már tűkön ülve várjuk!

Összességében nagyon örülünk neki, hogy belevágtunk ebbe a nem mindennapi kalandba, és bátran ajánljuk az OKPV-t minden boronkaysnak a következő években is!

Kende Zoltán 12. p
Törőcsik József 12. p
Nagy Márton 12. a