Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

Simonyi Károly Országos Elektrotechnika verseny

2019-05-16 10:19:00

Idén 2019. május 10-11-én immár a 29-dik alkalommal rendezték meg Pécsett ezt a versenyt, ebből mi is már húsz alkalommal vettünk részt.

A verseny életre hívói azóta is együtt működve szervezik, évről-évre a megmérettetést, ezzel is biztosítva a verseny színvonalának állandóságát.
A verseny, az elektrotechnikát abban az évben befejezőknek szól, tehát a 10. évfolyamosoknak. 

A kétnapos forduló első napján, az érkezés és az ebéd után kerül sor a verseny hivatalos megnyitójára. Ezen belül, minden alkalommal az aulában levő Simonyi Károly mellszoborhoz minden versenyző iskola egy-egy diákja elhelyez egy szál virágot. Az ünnepi beszédek közben anekdoták hangzanak el a Tanár úr által tanított régi diákoktól, akik közül egyet-egyet mindig sikerül  a szervezőknek meghívni, illetve néha a Simonyi család még élő tagjai közül is jelen van valaki. 

Jellemző erre a versenyre a fair-play is, ami azt jelenti, hogy minden diák kap egy véletlenszerű, iskolától és településtől független kódszámot amivel versenyez,  amit rajtuk kívül senki sem ismer. Az egy iskolából érkező diákok, az első nap külön teremben írják meg az elektrotechnika minden témakörét felölelő írásbeli számítási feladatokat, időben három etapra osztva, köztük 10-10 perc szünetekkel. A feladatok nehézségi szintje nagyjából megfelel az emelt szintű érettségi szintjének, azzal a különbséggel, hogy a feladatok változatosabbak.

Ezalatt a kísérő tanároknak különféle programokat szerveznek, hol a pécsi színházat járjuk be a pincétől a padlásig, (szó szerint), hol a Planetáriumot mutatják be, illetve a helyi nevezetességeket, a Zsolnay negyedtől kezdve egészen a kilátótoronyig. Idén egy speciális gépipari termékeket gyártó cégnél tettünk látogatást.

A szállásunk a belvároshoz közeli kollégiumban van, ahonnan néhány perces sétával lehet bejutni a központba, és minden diáknak lehetősége van vacsorázni, vásárolni, vagy csak sétálni és kikapcsolódni, magába szívni egy kis mediterrán hangulatot. Nekünk kísérő tanároknak pedig módunk nyílik  egy hangulatos vacsorával egybekötött beszélgetésre egy közeli étteremben.

Másnap reggel egy 60 perces számítógépes teszt kitöltésével folytatódik a verseny, amit összesítve az írásbeli feladatokkal, alakul ki a versenyzők sorrendje. Ez alapján hirdetnek csapat végeredményt, (a csapatok 3 fősek). 

A legtöbb pontot elért 10 főnek még lehetősége van a sorrend megváltoztatására, ugyanis ők még egy adott témáról 4 percben szóban beszámolnak, így kialakítva végső sorrendet.
Ezután kb félórás feszült várakozás után kezdődik a verseny hivatalos lezárása, ahol értékelik a versenyt, kihirdetik az eredményeket, minden résztvevő kap egy-egy oklevelet.  Az egyéniben az első hat fő, illetve csapatban az első három, a verseny szponzorainak köszönhetően  komoly díjakat vehet át több százezer Forintos összértékben.

A Boronkaysok az eddigi eredményeink alapján minden évben a verseny nagy favoritjai közé tartoznak, fő riválisunk a Budapesti Puskás …..mellett.

Szinte minden évben van diákunk az első 10-ben, általában nem is egy.

Egyéniben is és csapatban is voltunk már többször elsők.

A csapat győztes minden évben hazaviheti és őrzi 1 évig a vándorkupát, és 3 alkalommal történő győzelem után, véglegesen nála marad.

Az idei induló létszám: 58 fő és 16 csapat, köztük országhatáron túlról is érkeztek néhányan. 

Az idei eredményink:

    Rózsa Botond 10.E.          4. helyezett
    Marozsán Botond 10.E.    5. helyezett
    Zih Ádám 10.E.                 9. helyezett
    Csapat                               2. helyezett

A mostani vándor kupát kétszer a Puskás nyerte, kétszer a Boronkay, így jövőre mindkét csapatnak lehetősége van véglegesen elhozni a serleget, ha csak nem lesz egy nevető hármadik, aki beszáll a versengésbe.

Rauscher István

felkészítő tanár